Aanhouding na vondst 8 kilogram illegaal vuurwerk in Emmeloord

8 maanden geleden gepubliceerd

In een woning aan de Leemanstraat in Emmeloord is op 13 november ruim 8 kilogram illegaal vuurwerk aangetroffen. De politie heeft een 18-jarige man uit Emmeloord aangehouden in verband met dit incident. Hij zit momenteel nog vast.

Onderzoek en gevaar

Het onderzoek leidde politieagenten naar de verdachte, die vermoedelijk illegaal vuurwerk aan het fabriceren was. Bij de inval trof de politie een lanceerinrichting aan, vermoedelijk bedoeld voor het zelfgefabriceerde vuurwerk. Vanwege de grote gevaarzetting en instabiliteit van het vuurwerk, werd een vuurwerkspecialist van de politie en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld om het veilig af te voeren.

Toenemende problematiek van vuurwerk

Het vuurwerk van de afgelopen decennia is steeds zwaarder en gevaarlijker geworden, waardoor het een toenemend maatschappelijk probleem vormt. Milieuschade, letsel en zelfs doden zijn het gevolg. Vuurwerk met de kracht van explosieven wordt gebruikt voor aanslagen en bedreigingen, maar ook om hulpverleners en handhavers te belagen. De handel in dit vuurwerk is steeds lucratiever geworden voor criminelen en hun netwerken.

Politie-aanpak

De politie spant zich in om de handel in verboden vuurwerk op te sporen en aan te pakken. Kopers van dit vuurwerk riskeren een hoge boete en een aantekening in hun strafblad. Bij gevallen van bedreiging of vernieling liggen de straffen nog hoger. De aanpak van de politie is erop gericht om te voorkomen dat zwaar explosief vuurwerk op straat komt.

Melden helpt

De politie benadrukt dat ze niet 100% kan voorkomen dat explosieven misbruikt worden. Het is belangrijk dat de samenleving inziet dat vuurwerk zijn onschuld kwijt is. Het melden van informatie over de handel en opslag van verboden vuurwerk kan helpen om levensgevaarlijke situaties te voorkomen.