Negen scholen zamelen 15.307 elektronische apparaten in tijdens E-waste Race 2024

4 maanden geleden gepubliceerd

Leerlingen van negen basisscholen uit Lelystad en Noordoostpolder hebben de afgelopen vier weken een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race 2024. Dankzij deze inzamelactie belanden 15.307 oude elektronische apparaten niet in de verbrandingsoven, maar worden deze hergebruikt en gerecycled.

Winnaars van de E-waste Race

Basisschool Het Lichtschip uit Ens is met 3.506 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Het Lichtschip wint een reisje naar NEMO Amsterdam. De nummers 2 (Ods Windkracht 10) en 3 (De Schalmei) winnen een BYOR KIT voor de klas. Met deze kit kunnen de klassen een robot bouwen van afval en deze tot leven brengen met elektronica.

De E-waste Race

De E-waste Race is een initiatief om kinderen, hun familie en buurtbewoners bewuster te maken van hun elektronica. De race start altijd met een interactieve gastles waar kinderen leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. Na de gastlessen start de race en wordt er vier weken lang elektronisch afval ingezameld en gerepareerd. De kinderen voeren tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Alle ingezamelde apparaten worden hergebruikt of gerecycled.

Deze scholen hebben deelgenomen aan de E-waste Race: Ods Windkracht 10, OBS De Tjalk, GBS De Planthof, Het Lichtschip, De Lichtboei, De Schalmei, Basisschool Laetare, De Finnjol en De Zeester.

De E-waste Race 2024 is een initiatief van Race Against Waste in samenwerking met gemeente Lelystad, Noordoostpolder & HVC. Ze zorgen er samen voor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt.

Heeft u nog e-waste thuis liggen? Breng het naar de milieustraat.