Eerste legale graffiti muur in Emmeloord

4 maanden geleden gepubliceerd

Vanaf 16 maart 2024 is de achterkant van de gymzaal aan de Amsterdamweg in Emmeloord een legale plek om graffiti te spuiten. De muur is vrijgegeven door de gemeente en kwam tot stand dankzij de inzet van Istvan, een 23-jarige inwoner van Emmeloord, in samenwerking met de jongerenwerkers van Carrefour.

De oorsprong van het idee

Het idee voor deze graffiti muur ontstond tijdens een jongerenavond bij de Wellerwaard in september 2023. Jongerenwerkers van Carrefour ondersteunden Istvan bij het vormgeven van zijn idee. Het project focust op hoe jongeren hun talenten kunnen inzetten.

Ondersteuning vanuit de gemeenschap

Linda Verduin, enthousiaste ondersteuner van het project, stelt: “Graffiti spuiten in de openbare ruimte is verboden. Maar wat als er een plek is waar het wél mag? Deze graffiti muur is zo’n plek. Op deze muur mag iedereen zijn of haar kunstwerk spuiten.” De muur was eerder al voorzien van graffiti in samenwerking met de Windkracht 10.

Positieve effecten

Ervaringen in andere gemeenten tonen aan dat de komst van een legale graffiti muur de illegale graffiti in de omgeving doet afnemen. Op deze legale plek krijgen artiesten de kans om elkaar te ontmoeten en hun passie te delen. Istvan en een groep enthousiaste graffiti spuiters zorgen voor het onderhoud van deze plek.

Samenwerking met Het Deelwerk

Bedrijf Het Deelwerk heeft ook een deel van hun privéterrein beschikbaar gesteld voor graffiti-artiesten. Op 16 maart 2024 wordt ook deze muur officieel geopend. Istvan, Het Deelwerk en jongerenwerk Carrefour organiseren de opening. Inwoners van de Noordoostpolder zijn van harte welkom om de kunstwerken van graffiti-artiesten, van binnen en buiten de polder, te komen bewonderen.