Tekort aan betaalbare koopwoningen dwingt jongeren Espel te verlaten

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Ongeveer 15 jongeren uit Espel overwegen het dorp te verlaten vanwege een tekort aan betaalbare koopwoningen. Dit meldt Frans Vos, die zich inzet voor de bouw van starterswoningen in het dorp.

Gebrek aan betaalbare woningen

Volgens Vos willen veel jonge inwoners van Espel graag in hun eigen dorp blijven wonen, maar het gebrek aan betaalbare koopwoningen maakt dit lastig. Deze jongeren wonen nu nog bij hun ouders of huren een huis. Vos stelt dat ze graag een huis zouden kopen, mits het in het goedkopere segment valt. Hierbij denkt hij aan huizen van 250.000 euro of minder, bestemd voor inwoners onder de 30 jaar.

Vos werd door de jongeren zelf benaderd om hen te ondersteunen. Enkele jaren geleden initieerde hij ook al de bouw van betaalbare koopwoningen voor jongeren in Espel, wat resulteerde in acht nieuwe woningen aan de rand van het dorp.

Nieuwe plannen

Vos is momenteel bezig met plannen voor 12 of 14 starterswoningen aan de Bredehof. Eerder stonden hier vijf huizen, maar die zijn gesloopt. Als de nieuwe, kleinere huizen rug aan rug worden gebouwd, zouden er meer woningen op de 1800 vierkante meter passen.

Het is nog onduidelijk of de plannen doorgaan. De grond aan de Bredehof is eigendom van Mercatus en moet eerst aangekocht worden. Dorpsbelang Espel heeft de woningcorporatie op de hoogte gebracht van de belangstelling voor de grond. Vos is in gesprek met de gemeente Noordoostpolder, die goedkeuring moet geven voor de plannen.

Mogelijke oplossingen

Eén mogelijkheid om de plannen te realiseren is via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Hierbij nemen de toekomstige bewoners de ontwikkeling van hun nieuwbouwwoning in eigen hand. Volgens een gemeentewoordvoerder is CPO echter geen harde eis en staan alle opties nog open. De gesprekken zijn nog gaande.